Koffie om te delen – Het verhaal van Griselda

Sandra liep samen met haar 13-jarige dochter Griselda* van de kerk naar huis, toen Griselda bruut werd vastgegrepen en een auto ingetrokken. Terwijl de auto in de verte verdween, schreeuwde Sandra om hulp.

Haar paniek maakte al snel plaats voor pure verschrikking toen de politie later ontdekte dat Griselda was verkracht door drie mannen terwijl zij onder schot gehouden werd. Zoals alle ouders

wilden Sandra en haar man niets liever dan dat de daders gepakt zouden worden. Maar het onderzoek liep dood en zelf konden zij geen advocaat betalen die de zaak verder zou kunnen aanvechten. Het rechtssysteem faalde om hen te beschermen of om recht te doen voor wat hun dochter was aangedaan. Ze werden aan hun lot overgelaten: een leven in angst.

Vandaag de dag is Griselda veilig dankzij samenwerking tussen IJM en de politie. De zaak werd heropend en de drie mannen die Griselda hadden verkracht, zijn gevonden. De rechtbank veroordeelde hen en zij werden achter de tralies gezet voor hun misdaden.

Toen IJM Guatemala haar kantoor in 2005 opende, vertelden mensenrechtenactivisten dat het “onmogelijk” zou zijn om het gebroken systeem te veranderen. Maar in minder dan tien jaar tijd, is er wel degelijk verandering te zien:
Sinds enkele jaren traint IJM alle rechters en aanklagers in de drie grootste districten in Guatemala waar IJM werkzaam is. IJM heeft hen geleerd hoe ze beter onderzoek kunnen doen en hoe zij minderjarige slachtoffers van seksueel geweld beter kunnen beschermen gedurende het proces.

IJM kreeg de kans de politie-eenheid die zich inzet tegen seksgerelateerde zaken te trainen. Ook werd het volledige politiekorps geoefend in het doen van gedegen onderzoek. Deze hervormingen bewijzen dat recht mogelijk is voor kwetsbare kinderen in Guatemala.

Griselda’s moeder deelde waarom het zo belangrijk was om te streven naar berechting door de rechtbank: “Anders zullen er meer jonge meisjes slachtoffer worden”.
Bekijk Griselda’s inspirerende verhaal op het YouTube-kanaal van IJM Nederland
Maakt u al verschil in de levens van meisjes als Griselda? Maak deel uit van het bevrijdingswerk van IJM. Zie hier wat u kunt doen.

NB: Het Huis Zarfath draagt graag een steentje bij om aan slavernij en seksueel misbruik een einde te maken. Vandaar dat we een deel van de opbrengst van onze koffie doneren aan IJM.