Thaise koffie

Informatie over Thaise Sela&co koffie

Intro
Sela&Co koffie is 100% biologische kwaliteitskoffie gemaakt van Arabica koffiebonen. De bonen hebben een rijk aroma en relatief hoge zuurgraad. De koffieplanten worden verbouwd op een hoogte van duizend meter, een ideale hoogte om heerlijke koffie te verkrijgen. De planten gedijen het best in een omgeving waar schaduw is. Daarom worden ze onder bestaande beplanting/bomen geplant. De koffiebessen krijgen daardoor ruim de tijd om te rijpen waardoor de natuurlijke suikers zich ten volle kunnen ontwikkelen. Er ontstaat hierdoor een heel bijzondere koffie met een rijke, intense en kruidige smaak. Het drinken van Thaise Sela&Co koffie is dan ook écht een beleving.

Achtergrond informatie over de koffieboeren en het waarom van Sela&Co koffie
Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat het land jaarlijks zo’n 50.000 ton koffie produceert. Een deel van die koffie is afkomstig van boeren die tot het PwoKaren bergvolk behoren. Deze bevolkingsgroep woont o.a. in het berggebied in het noorden van Thailand (regio Chiang-Mai en Chiang-Rai). De PwoKaren hebben het niet makkelijk in Thailand. Ze hebben o.a. te maken met discriminatie.

Veel van de PwoKarenboeren verbouwden voorheen rijst en andere producten. Omdat de grond snel uitgeput raakte, kapten ze van tijd tot tijd (kleine delen van het) bos, waarna men nieuwe akkers aanlegde. Ze moesten daarmee stoppen nadat de Thaise regering een kapverbod had ingesteld. De overheid wil namelijk het bos dat nog over is beschermen. Op zich is dat een goed plan. Vooral als men zich realiseert dat in een tijdsbestek van amper honderd jaar bijna 60% van alle bossen in Thailand is gekapt (voor die tijd was het land grotendeels bedekt met oerwoud).
Door het kapverbod raakte de landbouw van de PwoKaren in verval. Veel mannen trokken daarop naar de steden om werk te zoeken. Hierdoor raakten de gezinnen ontwricht. Een Nederlands echtpaar zag de nood en leerde de boeren (op biologische wijze) koffie te verbouwen, zodat men weer toekomstperspectief kreeg. Bovendien hoefde men geen bomen meer te kappen. Koffieplantjes gedijen immers het beste in de schaduw….van bomen! Daardoor werken de PwoKaren boeren nu ook mee aan het creëren van een betere, duurzame wereld.

Een Nederlandse stichting heeft ervoor gekozen de PwoKaren een helpende hand te bieden. Zij koopt een deel van de koffie-oogst van de PwoKarenboeren op. Men betaalt daarvoor een eerlijke prijs. De koffie brengt men onder de merknaam Sela&Co op de Nederlandse markt. Het Huis Zarfath ondersteunt dit mooie initiatief van harte en heeft daarom deze (h)eerlijke, unieke Thaise koffie in het assortiment opgenomen.

Technische details
Gebied: Noord Thailand (Chiang Mai / Chiang Rai)
Type variëteit: arabica
Hoogte: ca 1.000 meter
Branding: dark roast

Wilt u Thaise Sela&Co koffie bestellen?  Ga dan naar onze webshop.